Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν το Μάρτιο του 2020 μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Κοινή ευθύνη, παγκόσμια αλληλεγγύη: Ανταπόκριση στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του COVID-19”
Η κρίση COVID-19 είναι πιθανό να έχει βαθιές και αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες αειφόρου ανάπτυξης. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει μερικά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πανδημίας στην εφαρμογή της SDG.
Ωστόσο, «όταν περάσουμε από αυτή την κρίση, θα αντιμετωπίσουμε μια επιλογή: θα επιστρέψουμε στον κόσμο που γνωρίζαμε πριν ή θα ασχοληθούμε αποφασιστικά με εκείνα τα ζητήματα που μας καθιστούν άσκοπα ευάλωτους σε αυτές και σε μελλοντικές κρίσεις. Οτιδήποτε κάνουμε κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή την κρίση πρέπει να είναι με ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση πιο ισότιμων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών που είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις πανδημίες, την κλιματική αλλαγή και τις πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ».